Once upon a Time in the North - Groningen

Het idee voor het project Once upon a Time in the North begon bij de wens om de multidisciplinaire compositie Es war Einmal van de Belgische componist Jan van der Roost in Nederland uit te voeren. Geïnspireerd door LF 2018 (Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa) en het programma Lân fan Taal ontstond al snel het idee om er een meertalige uitvoering van te maken in meerdere provincies, met een nadruk op onze eigen Noordelijke streektalen.

Es War Einmal...

Het plan werd uitgewerkt naar een totaalconcept en de compositie heeft in drie verschillende meertalige versies haar première beleefd als onderdeel van een cultureel belevingsprogramma in Friesland, Drenthe en Groningen. Der wie Ris, Er was Iens en Der was Ains werd uitgevoerd door het Noord Nederlands Jeugd Orkest, een kinderkoor, een verteller, zangsolisten en acteurs. In de voorstelling werden de bezoekers meegenomen in muzikale vertellingen rondom vier wereldberoemde sprookjes van de gebroeders Grimm. De Gouden Sleutel, Roodkapje, Repelsteeltje en Doornroosje vormen de rode draad in de Friese, Drentse en Groningse versie van Jan Van der Roost zijn meesterwerk. De compositie is uniek in de wereld van de blaasmuziek vanwege de verhalen, de mix van diverse kunstdisciplines en de lengte van bijna een uur.

Jan van der Roost

De componist Jan van der Roost staat als één van ‘s werelds bekendste blaasmuziekcomponisten garant voor een compositie met een hoge artistieke kwaliteit die zich al in diverse landen en verschillende vertalingen succesvol heeft bewezen. Voor de artistieke en theatrale invulling werd samengewerkt met Corina van Eijk, succesvol regisseur van Opera Spanga en autoriteit op het gebied van muziektheater in Nederland. Om het programma van drie projectdagen compleet te maken zal de voorstelling worden voorafgegaan door een prikkelend programma met inspirerende optredens, workshops rondom de taal van de muziek en entertainment waarin het spelen met taal rondom het thema Once upon a Time de leidraad zal zijn.


In samenwerking met

Dirigent: Erik Janssen
Regisseur: Corina van Eijk
Vertellers: Piter Wilkens (Frl.), Martijje Lubbers (Dr.), Erik Hulsegge (Gr.)
Acteurs: Sarah van Eijk, Wessel Wirken
Orkest: Noord Nederlands Jeugd Orkest
Koor: Jeugd & Jongerenkoor Elzer Educatie
Decor: Edu de Jonge
Kleding, make up: Tania Ballve Fernandez
Licht: Henk Post
Geluid: Tom de Haas
Regie assistent/voorstellingsleider: Hella Merkenhof
Repetitor: Mark van Nispen
Friese vertaling: Thijs Oud, vertaalbureau Martsje de Jong
Drentse vertaling: Huus van de taol, Martijje Lubbers
Groningse vertaling: Erik Hulsegge, John Blanken
Bibliothecaris en floormanager: Jellie Corbee
PR & Communicatie: Sylvia Bosma
Uitvoerend producent: Monique Jansma
Artistiek producent en eindredactie: Thijs Oud


ImpressieEvenementinfo

zondag 22 mei 2022
15:30
Martiniplaza, Groningen

Once upon a Time in the North - Groningen