Ode an de Ao

Ode an de Ao

Het FestiValderAa kende in 2015 een heel bijzondere start: op de Kymmelsberg werd drie keer de symfonie Ode an de Ao opgevoerd. De Ode an de Ao is geschreven door Egbert Meyers en werd uitgevoerd door het Noord Nederlands Jeugd Orkest.

Drentsche Aa als inspiratie

Het stroomdallandschap van de Drentsche Aa inspireerde Egbert Meyers, geboren en getogen in het gebied, tot het schrijven van deze symfonie. Opgegroeid als boerenzoon in Grolloo, was hij geregeld te vinden in het brongebied van de Drentsche Aa. De indrukken die hij daar vanaf zijn prilste jeugd opdeed, kwamen in het voorjaar van 2010 boven toen hij tijdens een wandeling zat uit te rusten en de omgeving op zich liet inwerken.

Het spelen van de wind in het gras en de boomkruinen, de rimpelingen in de beek, de zang van de koekoek en andere zangvogels, het spel van licht en schaduw, de vormen van het landschap en daarboven dreigende wolkenpartijen, ervoer ik als een fraaie symfonische compositie, aldus Meyers.

Hij besloot zijn indrukken om te zetten in muziek, uit liefde en betrokkenheid bij dit unieke, oeroude en kwetsbare landschap. Dit deed hij samen met de componisten Kees Hendriks en Erwin Budike uit Emmen. En zo ontstond Ode an de Ao, een unieke vertolking in symfonische muziek van een dag in het landschap van de Drentsche Aa. De arrangementen zijn van Jos Pijnappel.

De Ode werd uitgevoerd op de locatie waar schilder Evert Musch begin jaren ‘60 zijn bekende landschap van de Drentsche Aa schilderde: de Kymmelsberg in Schipborg.

Symfonie Ode an de Ao markeerde het einde van de Week van de Drentsche Aa en werd uitgevoerd door het Noord Nederlands Jeugd Orkest o.l.v. Erik Janssen. Lichtkunstenaars Isabel Nielen en Koen van Oosterhout van het instituut Licht Ontwerpen uit Amsterdam zorgden met hun vertolking van het landschap samen met de muziek voor een onvergetelijke ervaring en beleving van de Drentsche Aa.

De voorstelling kon worden gerealiseerd met financiële bijdragen van Provincie Drenthe, Gemeente Aa en Hunze, Rabofonds, Gebiedsfonds Drentsche Aa, Prins Bernard Cultuurfonds, BSP-Fonds en FestiValderAa.

De symfonie werd op 2,3 en 4 juli ’s avonds in het donker om 22.30 uur opgevoerd, waarvan 1 avond deels in het licht door onheilspellend onweer.

Evenementinfo

donderdag 2 juli 2015
21:00
Kymmelsberg, Schipborg
Album bekijken