Nieuwjaarsconcert

Nieuwjaarsconcert

In Theater De Voorveghter in Hardenberg kwamen het Noord Nederlands Jeugd Orkest en het Symfonisch Blaasorkest Overijssel samen om het begin van 2017 in te luiden.

Voor het vierde jaar op rij komt het SBO in januari naar De Voorveghter en elk jaar wordt een ander orkest uitgenodigd om samen een spetterend programma aan het publiek te presenteren. Dit jaar was het NNJO uitgenodigd om samen een veelbelovend programma uit te voeren.

Theater De Voorveghter en het Symfonisch Blaasorkest Overijssel (SBO) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Eens per maand komen de musici van het SBO in De Voorveghter bijeen om te repeteren. Het theater is dan ook de thuisbasis van dit orkest met musici vanuit de gehele provincie Overijssel.

Het orkest staat sinds de start in 2014 onder leiding van dirigent Alfred Willering.

Avern

Avern is een compositie-opdracht uit 2016 om het 350-jarig bestaan te vieren van de kleine Sant Esteve kerk in Ontinyent (Spanje). Het werk bestaat uit 5 delen die betrekking hebben op de geschiedenis van de kluizenaars-cel en de heuvel waarop de kerk is gebouwd. De titels van de delen zijn: De berg en het landschap rondom Avern, De deur van de hel, Gebed in de Hermitage, De Storm, en Viering. Dit werk is een transcriptie van de originele versie voor symfonieorkest.

Bekijk hier de opname met beeld.

Libertadores

Het werk werd in opdracht gemaakt voor de 39e editie van de Internationale Musical Band Contest "Vila d’Altea", waarbij het thema "Peoples of America" centraal stond in de wedstrijd van dat jaar.

"Libertadores" is een stuk dat in twee delen is verdeeld: het eerste, geïnspireerd door de Amazone-rivier en het tweede, gewijd aan de leiders voor onafhankelijkheid. Het eerste deel probeert ons naar het hart van de Amazone-rivier te brengen, met zijn karakteristieke landschappen, inheemse stammen en liederen. Het gebruik van stem en lichaamspercussie zijn onmisbare hulpmiddelen bij het reproduceren van inheemse klanken, die een vleugje kleur geven aan het werk. Het tweede deel is volledig gewijd aan de Libertadores (bevrijders). Van een krijgshaftig en triomfantelijk karakter, fietst het hoofdthema door de verschillende secties van het orkest, totdat het een laatste uitbarsting bereikt waar een groep militaire drums (Janne-mei ter Haar, Mark Boessenkool en Leon Giethoorn) het thema van de "bevrijders" speelt.

Bekijk hier de opname met beeld.

Evenementinfo

zondag 15 januari 2017
De Voorveghter, Hardenberg