HRFSTWND

Onder leiding van José Alberto Pina en in samenwerking met de Hoogeveense Harmonie gaf het Noord Nederlands Jeugd Orkest een concert in de Tamboer in Hoogeveen. Deze avond was onderdeel van de HRFSTWND-reeks. HRFSTWND: verrassende concerten door amateurs en professionals. Het zijn concerten door blaasorkesten in de mooiste muziekzalen en theaters van Oost-Nederland. Er is er altijd wel eentje bij jou in de buurt.

De Tamboer

In 1960 besloot het gemeentebestuur van Hoogeveen om een cultureel centrum te stichten. Intussen een van de belangrijkste theaterarchitecten van Nederland, Amsterdammer Onno Greiner, realiseerde met de bouw van De Tamboer tussen 1960 en 1967 zijn eerste bouwproject. Koningin Juliana opende De Tamboer op 21 april 1967. De Hoogeveense Harmonie en het NNJO speelden deze avond in de grote zaal, met plek voor 760 bezoekers.

José Alberto Pina

José, geboren in Cartagena, is een Spaanse componist, slagwerker en dirigent. Pina kreeg zijn eerste slagwerkles aan het Conservatorio Profesional de Cartagena.

Hij studeerde muziektheorie, compositie, orkestdirectie en slagwerk aan het Conservatorio Superior de Música "Manuel Massotti Littel" in Murcia bij José Miguel Rodilla en José Rafael Pascual Vilaplana. Hij studeerde verder aan het King’s College London in Londen bij John Phillips, aan de Universiteit van Montreal in Montreal bij Paolo Bellomia en aan de Universiteit van de Kunsten in Berlijn bij Lutz Köhler. Verder studeerde hij privé bij Jan Van der Roost, Jan Cober, Frank De Vuyst, Jerzy Salwarosky, César Álvarez en Manuel Hernández Silva.

Hij was docent voor compositie aan het Conservatorio de Música de Cieza. Als muziekdocent is hij verbonden aan de Escuela Municipal de Musica de Casasimarro. Als dirigent won hij meerdere wedstrijden.

Ook als componist behaalde hij prijzen, zoals de 1e prijs tijdens het Concurso Iberoamericano de Composición para Banda "Vila de Ortigueira" met het symfonisch gedicht El Triángulo de las Bermudas.

The Ghost Ship

The Ghost Ship is gebaseerd op het scheepswrak van de SS American Star, een zogenaamde oceanliner. Het schip werd getroffen door een zware storm en toen het gesleept werd, brak de sleepkabel waardoor het op drift raakte. Nadat het vele dagen zoek was, dook het op aan de kust van Garcey, Fuerteventura, alwaar het, in 2 delen uiteengevallen, de perfecte setting voor mysterieuze gebeurtenissen werd.

Bekijk hier de opname met beeld.

Es Vedrà

Es Vedrà is een klein rotsachtig eiland voor de zuidwestkust van het Spaanse eiland Ibiza. José, bekend van zijn stukken over zee, eilanden en schepen, schreef een stuk over Es Vedrà. De ouverture is een drieluik met twee snelle secties die een langzame sectie omkaderen. De eerste begint met een thema dat het lage koper presenteert, gaat over naar de rest van de band en eindigt in een tam-tam-beat. Dan verschijnt er een meer lyrisch thema (gespeeld door trompetten), dat de rust van het klimaat en het landschap van deze plek vertegenwoordigt. Langzaam gaat dat over naar één groot tuttispel. In het derde deel wordt het eerste thema opnieuw belicht en culmineert in het energieke en spectaculaire einde van deze dynamische en briljante ouverture.

Bekijk hier de opname met beeld.

Evenementinfo

zaterdag 4 november 2017
20:15
De Tamboer, Hoogeveen

HRFSTWND