Erik Janssen

Chef-dirigent Erik Janssen (1966) begon zijn muzikale loopbaan op 8-jarige leedirigent-erik-janssen-nnjoftijd als trompettist bij de Hoogovens Harmonie in Beverwijk. Hij studeerde vanaf 1983 de hoofdvakken trompet en directie, eerst aan het conservatorium van Alkmaar, en later aan het conservatorium van Amsterdam. Directie studeerde Janssen bij Jan Schaap en Danny Oosterman en trompet studeerde hij bij Jan Schut, Dik Jonker en Peter Masseurs. Ook volgde Janssen diverse cursussen in binnen en buitenland. Janssen is een veelzijdig en veelgevraagd musicus, dirigeerde onder andere musicals, (jeugd)symfonieorkesten, harmonie- en fanfareorkesten en professionele ensembles.

In zijn begin tijd als dirigent viel hij op door zijn enthousiasme en gedrevenheid, wat leidde tot zeer aansprekende resultaten bij zijn orkesten.
Zo werd hij op het KNFM topconcours in totaal 10 maal landskampioen uit 11 deelnames, met 4 verschillende orkesten in de periode 1995-2004. Een unieke serie.

Erik Janssen werkte als dirigent diverse malen met de Verao Amizade, een groot Noord-Portugees jeugd harmonieorkest vergelijkbaar met de samenstelling van het NNJO.

Janssen is dirigeerde in de periode 2006-2016 het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee, een professioneel fanfare orkest van 55 personen. Sinds 1991 is hij werkzaam bij muziekuitgeverij Molenaar Edition, de laatste 15 jaar als artistiek directeur.

Sinds 2016 is hij benoemd als professional conductor van de Carlton Main Frickley Colliery Band uit Yorkshire, dit orkest hoort bij de absolute wereldtop.
Verder is Janssen op dit moment chef-dirigent bij de fanfare ‘Onderling Genoegen’ uit Krommenie en Brassband De Spijkerpakkenband en  de Koninklijke Harmoniekapel Delft. De Spijkerpakkenband werd onder Erik’s leiding Wereldkampioen in de eerste divisie tijdens het Wereldmuziekconcours van Kerkrade in 2013, en werd op 1 november jl. Nederlands kampioen in de 1e divisie tijdens het Nederlands Brassband Kampioenschap. In 2016 won de combinatie het Vlaams open Brassband kampioenschap in Mechelen. Brassband Schoonhoven (waar Erik tot 2015 dirigent was) werd in de periode 2010-2013 vier keer Nederlands kampioen o.l.v. Erik tijdens de Nederlandse Brassband Kampioenschappen en werd 3 maal op rij winnaar van het Eurobrass Festival in die zelfde periode. Een unieke prestatie. Door deze opvallende prestaties is hij al tweemaal genomineerd als conductor of the year in Groot Brittannië.
Erik is sinds 2016 Yamaha artiest en werkt wereldwijd voor deze muziekinstrumenten fabriek.

Hij is een veelgevraagd gastdirigent, jurylid en examinator in binnen- en buitenland. Zo dirigeerde hij diverse malen tijdens de Engelse Brassband kampioenschappen in de Royal Albert Hall in Londen als gastdirigent van de Schotse Exchange Communications Whitburn Brassband en the Carlton Main Frickley Colliery Band uit Yorkshire. Ook was Erik de eerste Nederlandse dirigent die dirigeerde op de open British Brassband Championships in Birmingham in 2015 en 2016.

Het dirigeren bracht Janssen in vele landen w.o. Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Finland, Canada, Engeland, België, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Noorwegen, Zweden, Duitsland & Schotland.

 

Wout Eshuis


Chef-dirigent en artistiek leider van het Noord Nederlands Jeugd Orkest in de periode van 2008 - 2012