Erik Janssen

Chef-dirigent Erik Janssen (1966) begon zijn muzikale loopbaan op 8-jarige leeftijd als trompettist bij de Hoogovens Harmonie in Beverwijk. Hij studeerde vanaf 1983 de hoofdvakken trompet en directie, eerst aan het conservatorium van Alkmaar, en later aan het conservatorium van Amsterdam. Directie studeerde Janssen bij Jan Schaap en Danny Oosterman en trompet studeerde hij bij Jan Schut, Dik Jonker en Peter Masseurs. Ook volgde Janssen diverse cursussen in binnen- en buitenland. Janssen is een veelzijdig en veelgevraagd musicus, dirigeerde onder andere musicals, (jeugd)symfonieorkesten, harmonie- en fanfareorkesten en professionele ensembles.

In zijn begintijd als dirigent viel hij op door zijn enthousiasme en gedrevenheid, wat leidde tot zeer aansprekende resultaten bij zijn orkesten. Zo werd hij op het KNFM topconcours in totaal 10 maal landskampioen uit 11 deelnames, met 4 verschillende orkesten in de periode 1995-2004. Een unieke serie. Erik Janssen werkte als dirigent diverse malen met de Verao Amizade, een groot Noord-Portugees jeugd harmonieorkest vergelijkbaar met de samenstelling van het NNJO. Janssen dirigeerde in de periode 2006-2016 het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee, een professioneel fanfare-orkest van 55 personen. Sinds 1991 is hij werkzaam bij muziekuitgeverij Molenaar Edition, de laatste 15 jaar als artistiek directeur. 

Sinds 2016 is hij benoemd als professional conductor van de Carlton Main Frickley Colliery Band uit Yorkshire, dit orkest hoort bij de absolute wereldtop. Verder is Janssen op dit moment chef-dirigent bij de fanfare ‘Onderling Genoegen’ uit Krommenie, Brassband De Spijkerpakkenband en de Koninklijke Harmoniekapel Delft. De Spijkerpakkenband werd onder Erik’s leiding Wereldkampioen in de eerste divisie tijdens het Wereldmuziekconcours van Kerkrade in 2013, en werd op 1 november jl. Nederlands kampioen in de 1e divisie tijdens het Nederlands Brassband Kampioenschap. In 2016 won de combinatie het Vlaams open Brassband kampioenschap in Mechelen. Brassband Schoonhoven (waar Erik tot 2015 dirigent was) werd in de periode 2010-2013 vier keer Nederlands kampioen o.l.v. Erik tijdens de Nederlandse Brassband Kampioenschappen en werd 3 maal op rij winnaar van het Eurobrass Festival in die zelfde periode. Een unieke prestatie. Door deze opvallende prestaties is hij al tweemaal genomineerd als conductor of the year in Groot-Brittannië. 

Erik is sinds 2016 Yamaha-artiest en werkt wereldwijd voor deze muziekinstrumenten-fabriek. Hij is een veelgevraagd gastdirigent, jurylid en examinator in binnen- en buitenland. Zo dirigeerde hij diverse malen tijdens de Engelse Brassband kampioenschappen in de Royal Albert Hall in Londen als gastdirigent van de Schotse Exchange Communications Whitburn Brassband en the Carlton Main Frickley Colliery Band uit Yorkshire. Ook was Erik de eerste Nederlandse dirigent die dirigeerde op de open British Brassband Championships in Birmingham in 2015 en 2016. 

Het dirigeren bracht Janssen in vele landen, waaronder Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Finland, Canada, Engeland, België, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Noorwegen, Zweden, Duitsland & Schotland.

 

  Bourgogne, Frankrijk (2019)

Meer informatie over Janssen als chef-dirigent van het Noord Nederlands Jeugd Orkest? Neem een kijkje op zijn website:

  Oosterpoort, Groningen (2018)Wout Eshuis

Eshuis was chef-dirigent en artistiek leider van het Noord Nederlands Jeugd Orkest in de periode van 2008 - 2012. Eshuis is gestart op 5-jarige leeftijd bij de Hoogeveense Harmonie en al snel had hij plannen om van zijn hobby zijn beroep te maken.

Hij was al op 15-jarige leeftijd dirigent en op zijn 17e werd hij eerste trombonist van het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest. Daar heeft hij zijn voorbeeld Jan Cober leren kennen die hem heeft geïnspireerd tot het dirigeren met passie en plezier. Tijdens en na zijn conservatoria studies heeft hij bij vele orkesten op de bok gestaan, altijd met veel succes. Goede en mooie concoursresultaten, zodat de orkesten kwalitatief groeiden en dit in combinatie met het plezier van de muzikanten. Maar ook prachtige concerten met Cor Bakker, Margriet Eshuys, Marco Bakker en Ernst Daniel Smid waren een succes.

Vanaf 2000 is Wout ook een carrière in het onderwijs gestart. Al vele jaren is hij directeur van basisscholen en op dit moment is hij directeur van OBS De Schuthoek in Hoogeveen. Ook daar is muziek een belangrijke pijler. 

Op dit moment is Wout dirigent van de opleidingsensembles van de Hoogeveense Harmonie en dirigent van de Harmonie in Odoorn. Hij is jarenlang werkzaam geweest als dirigent en koperdocent bij 12 muziekverenigingen in Noord- en Oost-Nederland. Verder is hij 10 jaar de dirigent geweest bij de jeugdplay inns in de provincie Drenthe die tweemaal per jaar plaatsvonden. Ook is hij werkzaam als interim-dirigent en jurylid bij festivals en solistenconcoursen.