Grutsk City Proms

Grutsk City Proms

Leeuwarden, in Friesland, is de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Voor het NNJO een mooie kans om zich weer eens in Friesland te presenteren.

Tijdens het avondprogramma van Grutsk (onderdeel van CityProms Leeuwarden) op zaterdag 30 juni speelde het orkest, vanaf 21.45 uur, op het hoofdpodium een kort maar bijzonder programma. Aansluitend is er één gezamenlijk werk ten gehore gebracht met het vioolensemble Fuse, bekend als huisorkest van tv-programma Podium Witteman.

1812

Tijdens de finale werd de avond letterlijk knallend afgesloten met kanonnen tijdens het imposante stuk 1812 van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Hij componeerde dit stuk in 1880. Aanleiding was de inwijding van de Moskouse Christus Verlosserkathedraal, die was gebouwd ter herinnering aan de Russische overwinning op het leger van Napoleon in 1812. Het stuk ging op 20 augustus 1882 in die kerk in première onder leiding van Ippolit Altani.

De ouverture is typische programmamuziek, die de krijgsverwikkelingen van 1812 wil uitbeelden. Na een plechtige opening met een kerkelijke hymne, worden de Marseillaise en het toenmalige Russische volkslied "God, behoed de tsaar!" met elkaar geconfronteerd. Een van de redenen dat het stuk beroemd is geworden is het gebruik van kanonschoten als begeleiding van de tsarenhymne in de finale. 

Grutsk

Grutsk was de grote manifestatie waarop alle doelgroepen van de OMF (Blaasmuziek, Show-Mars, Percussie en Majorette, Twirl en Color Guard) samen met koren en dansgroepen zich op 30 juni 2018 presenteerden.

Evenementinfo

zaterdag 12 mei 2018
21:00
Wilhelminaplein, Leeuwarden